Това е най-ефективният дизайн на Hyundai. Аерокоефициентът е едва 0,21,

...
 
Това е най-ефективният дизайн на Hyundai. Аерокоефициентът е едва 0,21,
Коментари Харесай

Авто Фест, 22.09.23: Тест на електрическия хит Hyundai Ioniq 6 и „мотоциклетното SUV” Suzuki V-Strom 800 DE

 

Това е най-ефективният дизайн на Hyundai. Аерокоефициентът е едвам 0,21, което е връх за корейците и ги приближава до най-хубавите не в класа, а като цяло в промишлеността. Като Porsche Taycan, който е с 0,22, Lucid Air с 0,21 и Mercedes EQS с 0,20. От тази цифра, която евентуално не ви приказва доста, зависи разхода на дълъг път. Разковничето, което отхвърля мнозина за момента да си купят електрическа кола заради терзанията какво ще се случи, в случай че тръгнат към морето. Вече няколко пъти сме разбивали този мит, а Ioniq 6 е следващото доказателство какъв брой бързо се развиха електрическите коли в последните години.

С пробег от цели 614 км няма да имате проблеми да стигнете където и да е. Естествено това е заводска цифра и всичко зависи от метода ви на каране и външната температура, както и потреблението на онборд функционалностите. Тестовата ни кола е с неповторимия цвят Байт Блу и огромната батерия 77,4 кВтч с 325 к.с. и цели 605 Нм. Има два електромотора и задвижване 4х4. Базовият вид е с 53 кВтч и 151 к.с., единствено на задно предаване. Освен тях има и версия с 228 к.с. с батерия 77,4 кВт на задно. Пробегът при дребната батерия е 429 км и междинен разход 13,9 кВтч/100 км, при нас по фабричен данни той е 15,1 кВтч/100 км, които са изцяло постижими. В рамките на втурване от Околовръстното шосе към центъра за 7 км отчетохме едвам 8,9 кВтч/100 км междинен разход на включен климатик. Тук той е много ефикасен и имате прогноза за пробег с потреблението му и без него, като разликата е единствено 10 км, до момента в който при други електрически коли доближава 60 км. В града разумно качихме разхода на 13 кВтч/100 км, при повече газ и нанагорнище качвате до 16 кВтч/100 км. На дълъг път автомобилът е по-ефективен от Ioniq 5 поради по-добрата аеродинамика.

Системата на батерията е 800-волтова, което е двойно повече на общоприетото за промишлеността и заради това Ioniq 6 е измежду дребното модели в промишлеността, които могат да зареждат от 10 до 80% за едвам 18 мин. Зареждане за 4 мин ще ви обезпечи пробег от 100 км, за 15 мин цялостните пробег от 350 км. Максималната мощ на пълнене е 232 кВтч, в София има единствено една станция, на която можете да зареждате с толкоз. На нея заредихме от 14 до 80% за 23 мин, или 54 кВтч за 43 лева

Екстериорният дизайн е въодушевен от концепцията Prophecy, формата е футуристична, има 600 пикселни квадрата, които са главен детайл в дизайнерския език. Фаровете употребяват системата параметрични пиксели и са матрични, имат и особено интелигентно ориентиране на светлинния вързоп. Дължината на автомобила е 4855 мм, широчината 1880 мм, а височината 1495 мм. Това е втората кола на Hyundai на модулната платформа E-GMP след Ioniq 5.

Отвътре салонът е в като в кокпит, всичко е насочено към водача и за разлика от Ioniq 5 тук няма голямо пространство на предните седалки. Вместо този размер е сложена подпора за предмети и подлакътник. А фокусът на размера е преместен откъм гърба. Заради формата на какавида очаквате да е тясно на задните седалки, само че в действителност има пространство като в лимузина. Колесната база е голяма – 2955 мм.

Централният екран е 12,3-инчов, колкото е размера и на инструменталния панел. Разполагате с голям брой цветове за амбиентното осветяване, тапицерията е основана от рециклирана пластмаса от бутилки, таблото също е от био материал, на вратите има полиуретан от растително олио. Стелките са направени от рециклирани риболовен мрежи.

Багажното пространство е 401 л, забавно решение е неналичието на огромна багажна врата, което лимитира товаренето на огромни и обемни куфари. Отпред има спомагателни 14,5 л. за един кабел, а при версията със задно размерът е 45 литра.

Подобно на Ioniq 5, тук също има новаторската технология Vehicle-to-Load, с която може да захраните различен електрически автомобил или устройство, с мощ до 3,6 кВт.

Окачването е многоточково откъм гърба и автомобилът се държи извънредно спортно в завоите. Масата от батерията се усеща, само че 4х4 е настроено отлично и избутва предната част тъкмо когато имате потребност. В естествена обстановка автомобилът е с фокус на задната ос. Интересното е, че сходно на М4 и М5 имате режим единствено за задно предаване. Освен естествен и еко режим, има и състезателен, при който отключвате цялата динамичност.  Като цяло Ioniq 6 има по-спортна и стегната возия от Ioniq 5. И много характерен дизайн, към който няма приблизително мнение – харесва ви или не.

 

 

Т. нар. „ адвенчър “ байкове са нещо като SUV-тата на мотоциклетите, единствено че надалеч не са толкоз скучни. Тяхната концепция е да ви предложат едно добре уравновесено комбиниране сред комфортен шосеен мотоциклет за дълги преходи, с който без съмнение да продължите по черните пътища когато асфалтът пред вас свърши. А точно салдото е най-силната страна на напълно новото Suzuki V-Strom 800 DE.

800-кубиковият мотор е нов. Любителите на класическите V-образни мотори няма за какво да страдат - въпреки този успореден, двуцилиндров мотор да заменя обичания на доста Suzuki почитатели 650-кубиков V-Twin и тук получавате присъщото бързо развъртане от ниски обороти и неизменност на тягата до алената зона на оборотомера. Даже пикът на конските сили идва с 300 оборота по-рано - от 8500. Бонусът са 12 к.с. и 16 Нм повече, които несъмнено ще ви дойдат добре на асфалта. Разполагате и с два балансиращи детайла, които съвсем изцяло отстраняват вибрациите.

Липсата на трептения в композиция с извънредно удобната седалка се отразяват доста добре на физическата ви форма при дълги преходи. А с 20-литровия контейнер, при разход под 5 л на 100 км съгласно бордовия компютър, може да отмятате съществени дистанции на екс.  

Усещате мотоциклета лек, само че това е заблуда - в действителност тежи цели 231 кг. Тук отново се връщаме на салдото, който е подобен, че няма да ви остави доста благоприятни условия да разберете, че моторът в действителност е тежък. Позицията на езда е доста естествена, стъпенките са необятни с гумена повърхнина и сложени по този начин, че елементарно да се изправяте при офроуд. Окачването е с по-дълъг ход от 220 мм както начело, по този начин и откъм гърба, което по едно и също време усъвършенства комфорта на возене на асфалт и опциите отвън пътя. Всичко това ви кара да усещате една ефирност и лекост на ръководството. Само в случай че наклоните машината прекалено много в чакъла или не дай си Боже я изпуснете, ще усетите тези 230 кг мокро тегло, т.е. когато мотоциклетът е зареден с всички течности, в това число и упоменатия 20-литров контейнер.

Дозирането на тягата с новата електронна газ, без жило е извънредно точно. Не, че при малко по-грубо боравене с газта на тъкмо този мотоциклет ще последва нещо съдбовно, само че контролът на две колела постоянно е значим, изключително в случай че карате по настилки с неприятно сцепление. Тук на помощ на ездача идват режимите на ръководство - тракшън контролът се контролира в три степени като може да се изключи изцяло, екипиран е и със специфичен режим за трошляк, който ви разрешава да въртите задната гума в прахта, а в случай че обичате да „ биете контри “ - ABS на задната спирачка също се изключва.

Радиаторът е предпазен от ролбар, а моторът от пластмасова кора, с цел да не пострадат от някой изхвърчал камък. Всички светлини към този момент са LED като разполагате и с една тясна дневна светлина над фаровете, която основава по-остър и „ злобен “ тип на предницата. Оборудването включва нов 5-инчов пъстър екран, който към този момент се чете ясно и при мощно слънце и предлага доста богат набор от информация за всички характерности на мотоциклета. Имате даже и USB порт.

Цената на новото Suzuki V-Strom 800 DE стартира от 22 690 лева с Данък добавена стойност, което е с 4000 лева от горната страна по отношение на предходния модел с 650-кубиковия мотор.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР